Thuiswerken staat weer onder druk

Thuiswerken staat weer onder druk

De discussie over thuiswerken komt weer op gang. Tijdens de coronamaatregelen werkte veel mensen vanuit huis, maar bedrijven wereldwijd beginnen te twijfelen of dit wel de beste manier van werken is. In de Verenigde Staten worden medewerkers van grote bedrijven, zoals Amazon en Google, weer opgeroepen naar kantoor te komen. Ook in ons eigen land wordt thuiswerken steeds minder populair bij werkgevers.

Wereldwijde trend

Steeds meer bedrijven over de hele wereld willen hun werknemers weer naar kantoor laten komen. Amazon en JP Morgan hebben bijvoorbeeld gezegd dat hun medewerkers weer vijf dagen per week op kantoor moeten werken. In de reclamewereld vraagt WPP van haar medewerkers om vanaf april minimaal vier dagen per week op kantoor te zijn. De CEO zegt dat dit zorgt voor meer klantentevredenheid en betere financiële resultaten. Dit leidde echter tot protest. Bij WPP tekenden bijna 20 duizend medewerkers een petitie, waarin ze klaagden over de extra kosten voor reizen, kinderopvang en de negatieve invloed op hun privéleven.

Thuiswerken in Nederland

In Nederland werken veel mensen al vaak thuis. Dit geldt vooral voor banen in de zakelijke dienstverlening, zoals de financiële sector en de ICT. Bedrijven zoals PwC Nederland en ING hebben regels opgesteld over hoeveel tijd werknemers op kantoor moeten zijn, maar de sfeer in Nederland lijkt anders dan in andere landen. De meeste bedrijven geven hun medewerkers nog steeds de keuze om thuis te werken, al zijn er wel enkele veranderingen.

Strengere regels bij bedrijven

Bij sommige Nederlandse bedrijven is de strikte aanpak van WPP al overgenomen. Bij TBWA Nederland geldt bijvoorbeeld een regel waarbij medewerkers 80% van hun werktijd op kantoor moeten zijn. Ook in andere sectoren lijkt de druk om terug naar kantoor te komen toe te nemen. Bij PwC Nederland worden medewerkers geacht 60% van hun uren op kantoor te zijn en bij ING is 50% de norm. Dit beleid heeft tot gevolg dat er nu meer controverse is over de balans tussen thuiswerken en kantoorwerk.

De voor- en nadelen van thuiswerken

Wat betekent dit voor de productiviteit? Onderzoek laat zien dat zowel thuiswerken als werken op kantoor voordelen heeft. Thuiswerken bevordert je concentratie, terwijl werken op kantoor belangrijk is voor het versterken van de werkcultuur en de onderlinge samenwerking. Tanja van der Lippe, die veel onderzoek heeft gedaan naar werkplekken, denkt dat het afwisselen tussen beide omgevingen het meest effectief is. Medewerkers gaan naar het kantoor om samen ideeën te ontwikkelen en werken thuis in alle rust om deadlines te halen.

Thuiswerken staat weer onder druk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven