Tweede Kamer heeft wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’ aangenomen

Wet werken waar je wilt

Een meerderheid van de Tweede Kamer is akkoord gegaan met het voorstel voor de ‘Wet werken waar je wilt’. Nu moet het voorstel nog door de Eerste Kamer voordat de wet in werking kan treden. Dit wetsvoorstel verandert de wettelijke regels voor werkgevers die een verzoek van een werknemer krijgen voor een andere arbeidsplaats.

Wet werken waar je wilt

Het voorstel om werknemers meer vrijheid te geven om te kiezen tussen werk op kantoor of thuis komt van de leden Van Weyenberg (D66) en Maatoug (GroenLinks). Waar je werkt zou je, in overleg met de werkgever, net zo moeten kunnen regelen als wanneer en hoelang je werkt. Op dit moment kan een werkgever een ingediend verzoek voor een andere arbeidsplaats makkelijk naast zich neer leggen. Wanneer de nieuwe wet in werking treedt, heeft de werkgever voor een afwijzing van een dergelijk verzoek zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang nodig.

Wetsvoorstel

In het wetsvoorstel staat dat de werkgever het werknemersverzoek ‘naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid’ moet beoordelen. Bij zijn besluit moet de werkgever dus alle verschillende werkgevers- en werknemersbelangen zorgvuldig afwegen. Voor de werknemer geldt dat hij ‘een gedegen motivering’ aan moet voeren bij het verzoek. De wetswijziging verbetert de juridische positie van de werknemer, terwijl de werkgever de vrijheid behoudt voor maatwerk. Veel partijen in de Tweede Kamer kunnen zich daar goed in vinden en stemden daarom in.

Tweede Kamer heeft wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’ aangenomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven