Vluchtelingen in Europa moeten sneller aan het werk kunnen: er komen ruim een kwart miljoen banen ter beschikking

250.000 vluchtelingen uit Oekraïne en andere crisisgebieden hoeven niet zonder werk te zitten als het aan ruim 40 multinationals ligt. Zij willen de komende drie jaar namelijk banen en opleidingen geven aan hen. De bedrijven die meedoen zijn onder andere Adidas, KFC, Hilton en Starbucks.

Europa was tijdens de opening van de grenzen voor Oekraïners op haar best

“Het moment dat een vluchteling een baan krijgt, is het moment dat ze geen vluchteling meer zijn”, zegt Hamdi Ulukaya, oprichter van Tent Partnership for Refugees en topman van een Amerikaans yoghurtproductiebedrijf. Uitzendbureau Adecco is het hiermee eens en wil 50.000 vluchtelingen opnemen in hun tijdelijke personeelsbestand in Europa. Amazon wil 5.000 mensen opnemen in hun  personeelsbestand.

“Tijdens de opening van de EU-grenzen voor Oekraïners meer dan een jaar geleden, was Europa op haar best”, zei Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Maar toch hebben nog te veel Oekraïners geen werk. “Ondanks hun goede vaardigheden, hoge opleidingsniveau en het wettelijke recht op werk.”

Oekraïne sinds juni 2022 lid van de EU

Mensen uit Oekraïne kunnen in de EU verblijven zonder asiel aan te hoeven vragen. De overheid van het land waar zij zich vestigen, is verantwoordelijk voor huisvesting. Ook mogen zij hier werken en hebben ze recht op bijstand. Dit mag dankzij de speciale verblijfstatus van Oekraïners. Daarvoor mochten ze al 90 dagen vrij rondreizen door de EU zonder visum, maar door het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne besloten EU-landen een nieuwe richtlijn te maken. Sinds juni 2022 is Oekraïene lid van de Europese Unie.

EU-adviseur Lodewijk Asscher pleitte begin deze maand voor het verlengen van de speciale status. Ook krijgen vluchtelingen, als het aan hem ligt, meer hulp om passend werk te vinden, zodat hun talent niet verloren gaat.

Initiatief ‘Meedoen vanaf dag één’ moet werk vinden voor asielzoekers van buiten Europa makkelijker maken

Binnen de Europese Unie is er vrij verkeer van personen en zijn werk- en verblijfsvergunningen niet nodig. Voor asielzoekers van buiten Europa wel. Zij mogen hier pas na zes maanden werken en niet langer dan 24 weken. Eerder praatte de Tweede Kamer over een voorstel om die belemmeringen weg te nemen. De aanleiding hiervoor was en initiatiefnota ‘Meedoen vanaf dag één’ van D66-Kamerlid Annne-Marijke Podt.

Vluchtelingen in Europa moeten sneller aan het werk kunnen: er komen ruim een kwart miljoen banen ter beschikking

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven