Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken heeft gezegd dat hij mogelijk de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) wil verlengen. Deze regeling helpt mensen met een zwaar beroep om eerder met pensioen te gaan. De regeling biedt belastingvoordelen voor werkgevers die werknemers een uitkering geven als zij drie jaar voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken. Alleen loopt deze regeling eind volgend jaar af.
Minister wil overleg
Minister van Hijum wil eerst met vakbonden en werkgevers overleggen over hoe de regeling kan worden aangepast. Een verlenging kan namelijk veel geld kosten, en dat maakt de minister bezorgd. Hij wil ervoor zorgen dat de regeling op een goede manier kan worden voortgezet zonder te veel druk op de staatskas te leggen.
Voorstel voor een verlenging
GroenLinks-PvdA en de SP willen dat de regeling voor vervroegd pensioen blijft bestaan en zelfs verbetert wordt. Door de regeling te verbeteren kunnen werkgevers een hoger bedrag uitkeren aan werknemers die eerder met pensioen gaan. Zij wijzen erop dat mensen met zware beroepen vaak minder lang leven dan anderen en vinden dat iedereen recht heeft op een gezond pensioen.
Haalbaarheid van het voorstel
Om de kosten te dekken, willen GroenLinks-PvdA en de SP een geplande belastingkorting voor grote bedrijven niet door laten gaan. Dit zou 400 miljoen euro opleveren. Of dit een haalbaar voorstel is, is nog niet zeker, omdat het kabinet nog niet heeft besloten wat er met de regeling moet gaan gebeuren.
Acties van de politie
De druk op de regering neemt toe nu politiebonden actie voeren om aandacht te vragen voor de regeling. De agenten staken bij voetbalwedstrijden om het kabinet te dwingen om een nieuwe regeling te maken. Deze acties hebben al geleid tot problemen bij verschillende wedstrijden. De politiebonden hebben ook andere acties ondernomen, zoals het tijdelijk sluiten van politiebureaus en het verminderen van politietaken.
De toekomst van de Regeling Vervroegde Uittreding
Of de regeling na 2025 blijft bestaan, hangt af van de gesprekken tussen de regering en de sociale partners. Terwijl GroenLinks-PvdA en de SP zich inzetten om de regeling te verbeteren, moeten werkgevers en vakbonden samen een oplossing vinden. Dit gebeurt in een tijd van grote tekorten aan personeel en financiële onzekerheid. Minister Van Hijum begrijpt het belang van een oplossing, maar vindt het ook een ingewikkeld probleem. Daarom zijn er nog meer stappen nodig om uiteindelijk een akkoord te bereiken.