UWV: werkgevers zoeken heil in zij-instromers door personeelstekort

UWV: werkgevers zoeken heil in zij-instromers

In de voorbije twee jaar heeft een kwart van de werkgevers met openstaande vacatures gekozen voor zij-instromers, werknemers uit andere vakgebieden die omgeschoold moeten worden om inzetbaar te zijn. 

27 procent van de werkgevers heeft zij-instromers aangenomen

Uit een onderzoek van uitkeringsinstantie UWV onder ruim 4.000 werkgevers blijkt dat in de afgelopen twee jaar 27 procent zij-instromers zijn aangenomen, terwijl nog eens 32 procent open staat voor deze mogelijkheid. Volgens het UWV wordt een zij-instromer gedefinieerd als iemand met werkervaring in een ander vakgebied, die wordt aangetrokken voor een functie waarvoor extra scholing vereist is.

Te duur

Zo’n 13 procent van de werkgevers staat niet open voor mensen die omgeschoold moeten worden, bijvoorbeeld omdat zij de opleidingen te duur vinden, er ervaring nodig is, of er geen tijd is om mensen te begeleiden.

“Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt zijn er in bijna alle sectoren zij-instromers nodig”, zegt onderzoeker Frank Eskes. Ze zijn bijvoorbeeld al te vinden in de zorg, het onderwijs, IT-beroepen of de techniek. “De bouw heeft de meest moeilijk vervulbare functies, daar nemen bedrijven ook al relatief veel zij-instromers aan.”

Vooral grotere werkgevers

Volgens het UWV zijn het voornamelijk grotere werkgevers, met meer dan twintig werknemers, die zij-instromers aannemen. Deze werkgevers hebben doorgaans meer openstaande vacatures en bieden functies aan waarvoor specifieke opleidingseisen gelden, zo concluderen de onderzoekers.

Veel werkgevers beschouwen zij-instromers als werknemers met potentieel, vooral gezien het tekort aan gekwalificeerd personeel. Uit het onderzoek blijkt dat 64 procent van hen zij-instromers in dienst neemt vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Soms vereist het slechts een kleine aanvullende scholing om deze mensen aan het werk te krijgen, terwijl ze vaak waardevolle ervaring uit andere vakgebieden meebrengen.

UWV: werkgevers zoeken heil in zij-instromers door personeelstekort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven