PostNL schrapt tot 300 banen wegens bezuiniging

PostNL

Dit jaar worden bij PostNL twee- tot driehonderd voltijdbanen geschrapt, met name op de pakketafdeling. Deze maatregel wordt getroffen omdat er minder pakketten verstuurd en besteld worden, meldt het postbedrijf.

Ontslagronde

Bestuursvoorzitter Verhagen laat in een toelichting op de resultaten weten dat de banen zo veel mogelijk verdwijnen door vrijgekomen plekken niet opnieuw in te vullen. Pakketbezorgers en sorteerders hoeven niet te vrezen voor hun baan, maar er zal gesneden worden in de staffuncties. Gedwongen ontslagen worden door het bedrijf niet uitgesloten. Volgens Verhagen moeten de banen tegen het einde van het jaar verdwenen zijn. Het schrappen van banen staat los van de afgesproken loonsverhogingen voor het personeel.

“De uitdagende omstandigheden houden naar verwachting aan in 2023. Het is daarom cruciaal dat we blijven investeren in het versterken van ons fundament en het verstevigen van onze positie in een dynamische en zeer competitieve markt.”

In 2024 moet nog eens 25 miljoen euro bespaard worden en vanaf 2025 jaarlijks 30 miljoen euro. De bezuinigingen zijn nodig om het “groeitraject te hervatten”, aldus het bedrijf.

Negatieve factoren

Ook zegt Verhagen dat het de recordhoge inflatie en het consumentenvertrouwen dat een dieptepunt bereikte, doorwerkte in de resultaten van het postbedrijf. Niet alleen werden er bij PostNL minder pakketten besteld en bezorgd omdat mensen minder uitgaven en hun bestedingspatroon veranderde na de coronapandemie, ook nam de concurrentie op de postmarkt toe.

Flinke daling van omzet en winst

Waar PostNL in 2021 nog een recordaantal van 384 miljoen pakketten bezorgde, waren dat er in 2022 slechts 344 miljoen. Dat resulteerde in een omzetdaling van 9 procent.

Door de prijsstijgingen werd er minder gekocht en stuurden bedrijven eveneens minder pakketten. Daarnaast zorgden de stijgende energieprijzen ervoor dat de transportkosten van het bedrijf stegen.

PostNL schrapt tot 300 banen wegens bezuiniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven