Ook buiten Nederland personeelstekorten in horeca

Personeelstekorten horeca

De horeca heeft momenteel te maken met een fors personeelstekort. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen is het ontzettend moeilijk om een kok, keukenhulp of barpersoneel te vinden.

Nederland

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit in Nederland en de horeca heeft de meeste openstaande vacatures van alle sectoren. Het CBS meldde dat zo’n 43 procent van de horecaondernemers in april aangaf last te hebben personeelstekorten. Met de zomer om in het vooruitzicht ligt daar een enorme uitdaging voor deze sector. Sommige cafe’s zijn op dit moment zelfs gesloten omdat er simpelweg geen personeel is.

Frankrijk

Ook andere landen kampen met hetzelfde probleem. Neem bijvoorbeeld Frankrijk. Steeds meer toeristen vinden hun weg naar dit populaire vakantie land, maar personeel in de horeca ontbreekt. ‘Volgens recent onderzoek van het Franse arbeidsbureau zijn er 361.000 vacatures bij hotels, cafés en restaurants: 23 procent meer dan een jaar geleden’, aldus de NOS.

Spanje

In Spanje zijn er ook personeelstekorten in de toeristische sector. Ondanks dat de werkeloosheid in Spanje het hoogste van gehele Europese Unie is (14 procent), lukt het horecaondernemers niet om aan personeel te komen. De slechte arbeidsvoorwaarden ten opzichte van andere Europese landen spelen hierin een belangrijk rol. Het minimumloon is wel omhoog gegaan, maar nog steeds verkiezen jongeren werken in het noorden van Europa boven een baan in eigen land.

Italië

Het personeelstekort in Italië ligt rond de 300.00 mensen. Mogelijk verliest de horeca in dit land zo’n 6,5 miljard als de vacatures ongevuld blijven. Ook hier zijn de slechte arbeidsvoorwaarden de voornaamste reden voor de tekorten. Een zorgelijke situatie aangezien de economie in Italië voor ongeveer 13 procent afhankelijk is van toerisme.

Griekenland

In Griekenland is het niet terugkeren van seizoenarbeiders het grootste probleem. Tijdens de coronapandemie hebben zij ander werk gevonden, dat bovendien beter betaalt is. Dit jaar zijn er meer boekingen dan vorig, maar er zijn nog 50.000 openstaande vacatures.

Ook buiten Nederland personeelstekorten in horeca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven