Personeelstekort in alle beroepsgroepen merkbaar

Personeelstekort

Van april tot en met juni is de krapte op de arbeidsmarkt zo hard opgelopen dat alle beroepsgroepen kampen met personeelstekorten. Het tekort aan personeel zorgt steeds vaker voor negatieve gevolgen op economisch gebied. Ook worden steeds meer mensen in Nederland hierdoor geraakt.

Meer vacatures dan mensen

Het aantal mensen met een WW-uitkering die recent hebben gewerkt, daalde met 31 procent. Daartegenover kende het aantal vacatures een groei van 44 procent. Dat betekent: meer vacatures dan mensen om ze in te vullen. De arbeidskrapte in het tweede kwartaal was dan ook twee keer zo groot als in dezelfde periode een jaar eerder.

75 procent beroepsgroepen zeer krappe arbeidsmarkt

In het eerste kwartaal van 2022 waren alle arbeidsmarktregio’s al zeer krap. Maar onder andere reisbegeleiders, schilders, hulpkrachten in de bouw en chauffeurs waren toen nog wel te vinden. Drie maanden later was er ook in deze beroepsgroepen een personeelstekort. Voor maar liefst 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. De krapte was het grootst bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars.

Personeelstekort in alle beroepsgroepen merkbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven