Ouderwets vakantiegeld maakt plaats voor individueel keuzebudget

Vakantiegeld

Rond de zomer ontvangen veel Nederlanders extra geld, het welbekende vakantiegeld. Maar tegenwoordig krijgt ongeveer de helft van de werknemers een vakantietoelage via een individueel keuzebudget. Dit extraatje wordt door velen gebruikt om openstaande rekeningen te voldoen of voor grote uitgaven.

Bij het salaris van mei of juni krijgen veel werknemers een extraatje voor de vakantieperiode. Het vakantiegeld komt neer op 8 procent van het jaarsalaris, een extra maandsalaris als het ware. Werkgevers sparen dit geld op, zodat werknemers tijdens de vakantieperiode financieel wat meer ademruimte hebben.

Individueel keuzebudget

Recentelijk zijn veel werkgevers overgestapt op nieuwe cao’s met een individueel keuzebudget, waardoor werknemers zelf kunnen kiezen wat ze met het geld doen en wanneer het wordt uitbetaald. Volgens Joke van der Velpen, manager wet- en regelgeving bij salarisverwerker Visma-Raet, ontvangt nu nog maar de helft van de werknemers het traditionele vakantiegeld.

Dit keuzebudget omvat niet alleen vakantiegeld, maar ook extra vakantiedagen en een bijdrage voor zaken zoals cursussen, een fiets van de zaak of een sportabonnement. Door dit budget te besteden aan cursussen, sportschoolabonnementen of extra vakantiedagen voordat er belasting over betaald wordt, kan dit voordelig zijn. Het is ook mogelijk om het budget gewoon uitbetaald te krijgen, en je hebt zelf de vrijheid om te kiezen hoe vaak je een deel van het budget ontvangt.

Bewuste omgang met geld

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hecht waarde aan het jaarlijkse vakantiegeld of het jaarlijks laten uitbetalen van een keuzebudget. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer werknemers een eenmalige som ontvangen, ze bewuster omgaan met hun vakantiegeld. Het Nibud heeft waargenomen dat mensen vaak hun vakantiegeld gebruiken om achterstallige rekeningen te betalen of schulden af te lossen.

Als er bij schulden beslag wordt gelegd op je loon, valt het vakantiegeld daar vaak ook onder. Dan gaat het direct naar schuldeisers.

Ouderwets vakantiegeld maakt plaats voor individueel keuzebudget

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven