Opnieuw ontslagronde bij Amazon, 9.000 werknemers verliezen hun baan

Amazon

In januari werden al 18.000 werknemers ontslagen bij het Amerikaanse bedrijf Amazon en ook onlangs maakte topman Andy Jassy dat er opnieuw afscheid wordt genomen van 9.000 medewerkers. In een e-mail aan het personeel liet hij weten dat er in de komende periode een nieuwe ontslagronde zal volgen.

Fors verlies oorzaak van ontslagen

Hoewel er vorige maand werd gezegd dat een nieuwe ontslagronde niet nodig zou zijn, moet er volgens Amazon in de kosten worden gesneden vanwege het verslechterde economische klimaat. Net als andere grote techbedrijven zit Amazon, na jarenlange winstgroei, in een turbulente periode met tegenvallende jaarcijfers. Afgelopen jaar schreef het bedrijf een fors verlies van bijna 3 miljard dollar (ongeveer 2,5 miljard euro).

Onder meer clouddienst AWS, de advertentietak en streamingdienst Twitch worden getroffen door de nieuwe ontslagronde. De duizenden banen die de multinational schrapt vormen een fractie van het totale personeelsbestand van 1,6 miljoen wereldwijd.

Amazon in Nederland

Amazon heeft in Nederland een bezorgcentrum bij Schiphol. Vakbond FNV schat dat daar tussen 150 en 200 medewerkers actief zijn. Het is onduidelijk of deze ontslagronde gevolgen heeft voor de medewerkers in Nederland.

Lockdown

Gedurende de coronapandemie heeft Amazon veel nieuwe medewerkers aangenomen. Vanwege de lockdown had het bestellen van producten via webwinkels een enorme vlucht genomen. Honderdduizenden vacatures werden gevuld om te kunnen voldoen aan de vraag. Maar omdat de winsten sinds 2021 daalden en Amazon 2022 zelfs afsloot in het rood, worden arbeidsplaatsen geschrapt om kosten te besparen.

Massaontslagen bij techbedrijven

Een ander techbedrijf dat in januari massaal medewerkers ontsloeg, was het moederbedrijf van Google, Alphabet. Daar verloren 12.000 mensen hun baan, maar liefst 6 procent van het personeelsbestand. In november vorig jaar schrapte Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, 11.000 banen. Diezelfde maand kondigde ook computermaker HP een ontslagronde van 6.000 banen aan. Cisco Systems en IBM schrappen allebei ongeveer 4.000 banen.

Opnieuw ontslagronde bij Amazon, 9.000 werknemers verliezen hun baan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven