Opnieuw minder vacatures, strijd om personeel matigt

Vacatures

Het vinden van nieuw personeel lijkt voor bedrijven minder uitdagend te zijn. Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat er in Nederland gedurende juli, augustus en september 12.000 minder vacatures waren in vergelijking met de voorgaande drie maanden. Dit markeert het vijfde opeenvolgende kwartaal waarin het aantal vacatures afneemt, wat resulteert in een verminderde spanning op de arbeidsmarkt.

In het derde kwartaal van dit jaar waren er gemiddeld 114 vacatures voor elke honderd werklozen, in tegenstelling tot de voorgaande periode met 122 vacatures per honderd werklozen. Met name in de handel, horeca en industrie daalde het aantal vacatures aanzienlijk, terwijl alleen de sectoren openbaar bestuur en landbouw een lichte groei in vacatures vertoonden.

Werkloosheid

Het CBS meldde eerder al dat gedurende dezelfde periode de werkloosheid in Nederland voor de vijfde opeenvolgende maand is gestegen, vooral onder jongeren in de maanden juli, augustus en september.

De toenemende werkloosheid onder jongeren kan worden toegeschreven aan een afname van tijdelijke arbeidskrachten. Het aantal mensen met een flexibel contract daalde in het derde kwartaal met 29.000, terwijl het aantal mensen met een vast contract juist met 32.000 toenam tot 5,4 miljoen.

Tijdelijke contracten

Het CBS constateert dat vooral veel tijdelijke contracten in het derde kwartaal niet zijn verlengd, voornamelijk bij jongeren tussen 15 en 25 jaar. Bijna 76 procent van de jongeren in Nederland werkt met een tijdelijk contract, terwijl dit gemiddelde in de hele Europese Unie slechts 35 procent is.

Recessie

Nederland bevindt zich sinds deze zomer in een recessie. In het tweede kwartaal van dit jaar kromp de economie met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Later vandaag zal het CBS cijfers publiceren over de economische groei of krimp in het derde kwartaal.

Opnieuw minder vacatures, strijd om personeel matigt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven