In 2024 blijven vrouwen en mannen op verschillende manieren ongelijk behandeld worden op de arbeidsmarkt. Ondanks vooruitgang zijn er nog steeds opvallende verschillen die niet alleen invloed hebben op het salaris, maar ook op de carrièrekansen en het werkplezier van vrouwen.
De loonkloof is er nog steeds
Een van de meest pijnlijke ongelijkheden is de loonkloof. Vrouwen verdienen in Nederland nog altijd 12 procent minder dan mannen voor hetzelfde werk. Dit verschil heeft niet alleen invloed op hun salaris, maar ook op hun pensioenopbouw en carrièremogelijkheden. Het is moeilijk te begrijpen waarom deze kloof in 2024 nog steeds bestaat, vooral gezien de groeiende rol van vrouwen op de arbeidsmarkt.
Ongelijke verdeling van de zorgtaken
Naast het salaris, zijn het vooral de zorgtaken die de oorzaak zijn van de ongelijkheid. In veel gezinnen nemen vrouwen de meeste zorg voor kinderen op zich. Dit zorgt ervoor dat ze vaker parttime werken dan mannen. Dit heeft negatieve gevolgen voor hun financiële zelfstandigheid en carrièrekansen. Bovendien leidt het ouderschap tot een ‘babyboete’ voor vrouwen: zes jaar na de geboorte van hun eerste kind verdienen vrouwen gemiddeld 35 procent minder dan vóór de bevalling. Het inkomen van mannen neemt juist vaak toe na de geboorte van hun kind.
Vrouwen werken vaker parttime
In Nederland werken vrouwen veel vaker parttime dan mannen. Zo werkt 65% van de vrouwen parttime, terwijl maar 18% van de mannen dit doet. Dit heeft niet alleen invloed op hun salaris, maar ook op hun pensioen. Het pensioen van vrouwen is gemiddeld 40% lager dan dat van mannen. In Nederland wordt parttime werken als heel normaal gezien. Dit zorgt ervoor dat vrouwen vaker parttime gaan werken. Hierdoor worden ze op de lange termijn financieel benadeeld.
Meer onveiligheid voor vrouwen
Naast de ongelijkheid op de werkvloer, worden vrouwen ook vaker slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bijna één op de vijf vrouwen kreeg het afgelopen jaar te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag, ruim twee keer zoveel als mannen. Ook op de werkvloer melden vrouwen vier keer vaker seksuele intimidatie dan mannen. Deze vorm van geweld beïnvloedt niet alleen de veiligheid van vrouwen, maar heeft ook een negatieve invloed op hun werkplezier en carrière.
Meer vrouwen in topfuncties, maar nog niet genoeg
Hoewel er de afgelopen jaren vooruitgang is geboekt, vooral in de top van bedrijven, blijft de kloof tussen mannen en vrouwen in leiderschapsposities bestaan. In de raad van bestuur van grote bedrijven is het aantal vrouwen toegenomen, maar de meerderheid van de topfuncties blijft nog steeds in handen van mannen. Ook al geven veel mensen aan dat ze meer vrouwen in topfuncties willen zien, de praktijk blijft achter.