Ongekende loonstijging in 2023 niet genoeg om inflatie te compenseren

Loonstijging

Hoewel de lonen het afgelopen jaar gemiddeld met 6,1 procent stegen – de grootste stijging van de afgelopen veertig jaar – bleek dit niet genoeg om de inflatie te compenseren. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt. In 2022 was dit ook al het geval, alleen stegen de lonen toen een stuk minder sterk: gemiddeld met 3,2 procent.

Voorlopige berekening

Hoewel definitieve cijfers van december nog ontbreken, hielden Nederlanders volgens een voorlopige berekening gemiddeld 2,1 procent minder over. In het laatste kwartaal hielden werknemers per saldo wel meer over, omdat de inflatie daalde.

Overheid

De lonen stegen bij de overheid over 2023 met 7,0 procent. In 2022 was er ook al een grote stijging bij de overheid, maar dat kwam toen voornamelijk door het onderwijs. Afgelopen jaar was die stijging in mindere mate toe te schrijven aan één deel van de overheid. Medewerkers in de sector vervoer en opslag zagen hun lonen het meest stijgen, namelijk met 8,4 procent.

Let op: De cijfers van het CBS gaan alleen over mensen die binnen een cao vallen. Dat is ongeveer drie kwart van alle werknemers.

2024

Voor 2024 zijn er in honderden cao’s loonsverhogingen afgesproken. Werkgeversvereniging AWVN denkt dat de loonstijging voor 2024 waarschijnlijk nog iets hoger zal zijn dan de 6 procent van 2023.

Zorgen

De werkgevers maken zich daar zorgen over. “Bedrijven moeten die lasten wel kunnen dragen”, zegt woordvoerder Jannes van der Velde. “Ze moeten gezond blijven, anders kunnen ze geen goede salarissen betalen. En als er meer geld gaat zitten in de lonen, blijft er te weinig geld over om de investeren.”

Looneis Vakbond FNV

Vakbond FNV zegt dat de lonen verder moeten stijgen om koopkracht van werkenden te herstellen. De vakbond heeft voor dit jaar een looneis van 5 tot 14 procent.

Ongekende loonstijging in 2023 niet genoeg om inflatie te compenseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven