Meeste Oekraïense vluchtelingen hier hebben werk gevonden

Uit gegevens van het UWV blijkt dat het merendeel van die Oekraïners die naar Nederland vluchtte inmiddels werk heeft gevonden. 46.000 werkgevers hebben aangegeven een vluchteling uit Oekraïne in dienst te hebben terwijl er momenteel 55.000 Oekraïners tussen de 18 en 65 jaar in Nederland zijn. Ruim 80 procent van hen heeft dus een baan gevonden, terwijl dat eind augustus nog geen 60 procent was.

Aantallen kunnen afwijken

Wel moet gezegd dat het aantal werkenden wat lager kan liggen dan het aantal meldingen. Bijvoorbeeld omdat sommigen twee banen hebben of dat de vluchteling inmiddels is gestopt met werken, maar dat het nog niet is doorgegeven. Toch zijn er volgens het UWV nooit meer dan een paar duizend dubbele meldingen en ligt het aantal werkende vluchtelingen ruim boven de 40.000. Ze zijn voornamelijk werkzaam in de horeca of hebben een baan via een uitzendbureau. De meesten zijn werkzaam in de omgeving van Amsterdam en Den Haag.

Aparte status

De integratie van Oekraïners op de arbeidsmarkt gaat veel sneller dan bij asielzoekers met een andere nationaliteit. Experts zeggen dat dat vooral komt door de aparte status die zij hebben. Oekraïners hebben geen vergunning nodig en mogen direct aan het werk.

Meeste Oekraïense vluchtelingen hier hebben werk gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven