Lonen stijgen met 7,7% in april

loonstijgingen

De lonen in nieuwe cao’s zijn in april gemiddeld met zo’n 7,7 procent gestegen en dat is een historisch hoogtepunt. Deze loonstijging ligt nu boven de huidige inflatie van 5,2 procent. Door deze inflatie waren dit jaar bijvoorbeeld de boodschappen en energie 5,2 procent duurder dan vorig jaar. 

21 CAO’s afgesloten

De vorige maand werden er 21 cao’s afgesloten voor 70.000 werknemers. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van de werknemersvereniging AWVN. Ondanks de onrust en stakingen in de afgelopen tijd, werden er toch veel nieuwe cao’s afgesloten. De meeste loonstijgingen vonden plaats in de industrie, voedingssector, groothandel, chemie en overheid. 

Veel werknemers gaan er ook incidenteel op vooruit. Ze komen bijvoorbeeld terecht in een hogere loonschaal, ontvangen een bonus of krijgen een baan waarmee ze meer verdienen. 

Koopkracht onder druk

Dankzij de inflatie staat de koopkracht in Nederland al een tijdje onder druk. Veel mensen hebben dan ook moeite met het betalen van de rekeningen en leven met financiële onzekerheid. Dit komt doordat de boodschappen nog steeds duur zijn. En de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stijgen nog steeds, zo blijkt uit de statistieken van het CBS. Vorig jaar september was er zelfs een inflatie van 14,5 procent. 

Dit is voor de vakbonden een reden om loonstijgingen te eisen tijdens de nieuwe cao-onderhandelingen. 

Weinig stakingen in vergelijking met buitenland

In vergelijking met Duitsland zijn er in Nederland weinig stakingen geweest om de eis voor loonsverhoging. In Duitsland lagen de afgelopen weken zelfs de spoorwegen en de vliegvelden plat. In Nederland bleef het bij stakingen bij de gemeenteambtenaren en het streekvervoer.

Bron: Nu.nl

Lonen stijgen met 7,7% in april

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven