Jongeren kunnen kiezen uit duizenden vacatures voor vakantiewerk

Vakantiewerk

Jongeren hebben keuze in overvloed deze zomer, de vakantiebanen liggen voor het oprapen. De jeugd maakt daar dan ook graag gebruik van: de voorkeur gaat uit naar afwisseling in vakantiewerk. Werkgevers moeten daarom flink hun best doen om scholieren en studenten te strikken.

Platformisering

“Generatie Z heeft een sterke behoefte om zelf te kunnen kiezen waar, wanneer en hoe ze willen werken”, zegt Maximilian Krijgsman Krijgsman, algemeen directeur van studentenuitzendbureau ASA.

Krijgsman ziet ‘platformisering’ in het werk voor jongeren. Ze kiezen ervoor om voor meerdere werkgevers te werken en niet op vaste dagen. En dat kan volgens hem goed bij bezorgwerk of in de schoonmaak. Voor werkgevers in deze branches is het niet van belang dat de vijf diensten in een week worden ingevuld door één of door meerdere arbeidskrachten.

Afwisseling in vakantiewerk

Krijgsman: “In voorgaande jaren werkte één op de vijf studenten bij meerdere werkgevers, nu meer dan de helft. Wij kunnen daarbij opdrachten van bedrijven op afroep beschikbaar stellen. Als je in de ochtend nog wil bedenken of je in de middag wil werken, dan kan dat. En als je morgen iets anders wil doen dan vandaag ook.”

Logistiek het populairst

Jongeren gebruiken hun zomervakantie om een extra zakcentje te verdienen, maar wat voor werk doen ze eigenlijk? Er is veel vraag naar banen als huishoudelijke hulp en schoonmaker, maar ook naar kassamedewerkers en verkopers. De logistiek is het populairst onder jongeren, dus werken in een magazijn of bezorging van maaltijden, boodschappen en pakketjes.

70 procent doet betaald werk

“In het algemeen zien we zien dat jongeren veel werken. Maar liefst 70 procent van de jongeren van 15 tot 20 jaar doet betaald werk naast school of opleiding. In vergelijking met tien jaar geleden was dat nog maar 60 procent. In andere landen werken jongeren helemaal niet zo veel”, aldus Bart van Krimpen, arbeidsmarktspecialist van Tempo-Team.

Jongeren kunnen kiezen uit duizenden vacatures voor vakantiewerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven