Immigrantenstroom naar Nederland toegenomen, vooral Oekraïners

Immigranten

In 2022 zijn er maar liefst zo’n 403.000 migranten naar Nederland gekomen. Een jaar eerder waren dat er ruim een kwart minder: 298.000. Het CBS meldt dat de migratie daarmee voor het eerst hoger is dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

De oorlog in Oekraïne is de voornaamste oorzaak voor de toename: zo’n 108.000 migranten maakten gebruik van de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Hierdoor hebben zij recht op opvang en medische zorg in Nederland. Daarbij mogen Oekraïners werken en zeker tot maart 2024 blijven.

65 procent aan arbeidsmigranten

Werk en gezin vormen naast de oorlog Oekraïne een andere reden voor de toegenomen migratie. Het CBS meldt een toename van 65 procent aan arbeidsmigranten. Veel van hen zijn Indiase komaf. Verder kwamen de immigranten uit landen als Rusland en Turkije. Ook het aantal mensen dat immigreerden voor gezinshereniging nam toe met 35 procent. Het aantal Russen is in die categorie verdrievoudigd ten opzichte van jaren ervoor.

Asielmigranten

Van de ruim 46.000 asielmigranten kwam meer dan de helft uit Syrië (52 procent). Daarnaast kwamen er relatief veel asielmigranten uit Jemen, Afghanistan en Eritrea.

Binnen de EU

Verder kwamen er 129.000 immigranten van binnen de EU of de Europese zone. Een jaar eerder waren dat er 120.000. Volgens het CBS vertrekt driekwart van die die groep binnen tien jaar weer uit Nederland. Immigranten die van buiten de EU komen blijven doorgaans langer.

Immigrantenstroom naar Nederland toegenomen, vooral Oekraïners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven