Automatisering bij bedrijven neemt nauwelijks toe

Uit een rapport dat World Economic Forum (WEF) heeft gepubliceerd blijkt dat de automatisering bij grote bedrijven nauwelijks toeneemt. Zelfs nu grote bedrijven wereldwijd moeite hebben voldoende geschikte werknemers aan te trekken.

Bij de 803 ondervraagde bedrijven uit 45 landen is 34 procent van de taken geautomatiseerd. Dat is maar 1 procentpunt meer dan in 2020. Het percentage is een gemiddelde, want bij het ene bedrijf gaat de automatisering sneller dan bij het andere.

Geen zorgen

Toch zijn bedrijven wel degelijk bezig met automatisering van de processen, maar we hoeven ons nog geen zorgen te maken dat ons werk op korte termijn wordt overgenomen door machines. Meer dan de helft van de ondernemingen denkt dat alle technologische ontwikkeling juist voor meer werkgelegenheid zal zorgen. Ze voorspellen dat over vijf jaar een automatiseringspercentage van 42% van de taken zal zijn. Vooral in de logistiek, media, entertainment en sport worden structurele veranderingen verwacht.

Administratieve en secretariële banen verdwijnen

Naar verwachting zal de vraag naar experts op het gebied van kunstmatige intelligentie het sterkst groeien, gevolgd door duurzaamheidsexperts, data-analisten en specialisten in het beveiligen van data. Relatief veel administratieve en secretariële banen zullen daarentegen volgens de ondervraagde bedrijven verdwijnen. Specifiek voor Nederland wordt vooral bij accountants en boekhouders een krimp voorzien.

Extra opleidingen en trainingen

Daarnaast wordt geschat dat door de technologische ontwikkelingen de vaardigheden van medewerkers niet meer toereikend zullen zijn in 2027. Er zullen daarom extra opleidingen en trainingen nodig zijn om hun vaardigheden meer in lijn te brengen met de toekomstige behoefte.

Kunstmatige intelligentie en nieuwe technologieën

Naast het automatiseren van taken is ongeveer drie kwart van de bedrijven ook bezig met de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) en nieuwe technologieën, zoals big data en cloud computing. Maar weinig ondernemingen vestigen hun aandacht op technologie waarbij robots worden gebruikt.

Automatisering bij bedrijven neemt nauwelijks toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven