Afgestudeerde HBO’ers vinden makkelijk een baan

Afgestudeerde HBO'ers makkelijk aan baan

De arbeidsmarkt staat te springen om afgestudeerde HBO’ers, blijkt uit een enquête van de Universiteit van Maastricht. Van alle voltijdsstudenten vindt er zo’n 90 procent een baan binnen drie maanden na het behalen van hun diploma. De studenten van de lerarenopleiding hebben hierin het meeste succes: 96 procent van hen heeft binnen drie maanden werk. Voor studenten uit de kunstsector ligt dat percentage het laagst: 68 procent.

Werkloosheid

De enquête van de Universiteit van Maastricht vond plaats in 2023 en ondervroeg bijna 25.000 studenten die in het studiejaar 2021/2022 waren afgestudeerd. Het werkloosheidspercentage van de afgestudeerden lag op 2,8 procent, lager dan het landelijk gemiddelde van 3,6 procent. De studenten van de lerarenopleiding hadden het snelst een baan: 96 procent heeft binnen drie maanden werk.

Aansluiting opleiding en werk

Afgestudeerde HBO’ers zijn over het algemeen positief over de match tussen hun opleiding en werk. 78 procent van de afgestudeerden zegt tevreden te zijn over de aansluiting van hun studie op hun werk. Bij afgestudeerden uit de gezondheidszorg en het onderwijs is de tevredenheid over de aansluiting het grootst: zo’n 90 procent.

Conclusies

Kennelijk is de vraag naar HBO’ers vanuit onze samenleving groot. In Nederland hebben we te maken met een aantal grote uitdagingen zoals de energiecrisis, de digitalisering, de energiecrisis en de vergrijzing. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden zijn slimme en innovatieve oplossingen nodig. Dit vraagt om hooggeschoolde werknemers.

Afgestudeerde HBO’ers vinden makkelijk een baan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven